mitä haluaisit tietää?

Joskus keväällä istuin terassikahvilla suomalaisen naisryhmän kanssa. Keskustelu kääntyi mun työhön ja ennen kaikkea siihen miten toisin asuntokauppa toimii täällä. Joku oli jo käynyt pankin lainaseminaarin ja pohti sitä miten toisenlainen jo pelkkä lainamarkkinakin on täällä. Siinä kahvin lomassa vastailin kysymyksiin ja samalla heräsi ajatus koota kasaan joukko ammattilaisia ja pitää suomalaiselle asunnonostajalle suunnattu tilaisuus, sellainen jossa sais rauhassa esittää kysymyksiä ilman että tuntee olevansa ihan untamo ja jossa kokeneet kertovat siitä miten homma täällä toimii.

Markkinahan on alueella ihan Yhdysvaltain mittakaavassakin sangen poikkeava etenkin silloin kun pysytään puhtaasti Seattlen ympäristössä, ja jos katsotaan ammatillisesta näkökulmasta opetellaan täälläkin vasta tekemään asuntokauppaa monikulttuurisessa ympäristössä. Vielä kymmenen vuotta sitten asiakas oli useimmiten joko osavaltion sisällä muuttaja tai toisesta osavaltiosta muuttava amerikkalainen. Silloin muuttoa tapahtui paljon Kaliforniasta tänne pohjolaan, kun tänä päivänä huomattava osa asiakkaista on kotoisin toisesta maasta ja kulttuurista. Suomalainen asiakas sopii siis hyvin seuraan, sillä moni muukin on jostakin ihan muualta ja tottunut tekemään kauppaa toisenlaisin säännöin.

Asia jäi hautumaan kesäksi, olihan melkoinen osa potentiaalisista kiinnostuneista kesälomilla siellä Suomessa. Myös pankin tyypit oli sitä mieltä ettei kesällä kannata järjestää yhtään mitään. Kesällä ne jotka ei ole jossakin muualla ovat rannalla.

Olihan mulla suuria unelmia viinitiloista ja kauniista neukkareista, mutta loppupeleissä tuntui kuitenkin tärkeimmältä päästä eteenpäin ja hankkia paikalle oikeat puhujat, toimivaa materiaalia ja kahvia. Käytännössä paikaksi valikoitui kotikaupungin kirjaston neukkari. Neukkarin kun saa kirjastosta varata käyttöönsä ihan kuka vaan, kunhan tilaisuus on sopivan luontoinen ja varaaja asuu kunnan alueella. Lainarintamalla puhujissa on ylitarjontaa sillä kukapa ei haluaisi markkinoida omia tuotteitaan, mun kriteeri oli saada paikalle puhuja jonka pankki on paikallinen, jolla on laaja valikoima erilaisiin tilanteisiin sopivia lainatuotteita ja jonka tunnen hyvin, onneksi takataskussa on neljä kriteereihin sopivaa lainaneuvojaa. Lisäksi halusin paikalle Escrown edustajan. Kun tarjous on hyväksytty, kauppa siirretään escrowhin ja heidän tehtävänsä on huolehtia että kaikki palaset saadaan loksahtamaan kohdilleen kaupantekopäivään mennessä. Escrow on monesti ameriukkalaisellekin ostajalle mysteeri, onhan monessa muussa osavaltiossa käytössä ihan erilainen systeemi.

Suomenkielistä lainaneuvojaa tai escrowtyyppiä ei täältä löydy, mutta mukavia sellaisia kuitenkin. Sellaisia joitten kanssa on helppoa jutella, ja minähän voin sit tarvittaessa tulkata. Ei niin etteikö ihmisillä ole kielitaitoa, vaan koska asunnonostamiseen liittyvä slangi on monelle amerikkalaisellekin täysi mysteeri ja me ammattilaiset monesti unohdetaan ettei vastapuolella ole aavistustakaan siitä mikä on MLS, listing agent tai Form 17.


Neukkari on varattu ja puhujat kutsuttu paikalle. Minä haalin matskua ja mietin minkälaisiin kysymyksiin kaivataan vastauksia. Kysymyksiä saa mielellään laittaa kommentteihin! Tavataan Redmondin kirjastolla, torstaina lokakuun 6. klo 19:30. Ilmoittautua voi sähköpostitse muusaliinpaa(a)cbbain.com. Tervetuloa mukaan!


Comments

Popular posts from this blog

Ennen Kiitospäivää

syksy tulee, oletko valmis?