Ennen Kiitospäivää
Viimepäivinä
jokainen kerta kun olen istunut aamiaisella, kahvilla tai lounaalla suomalaisten
naisten kanssa - oli kyse sitten kässäkerhosta, erityislasten vanhempien
yhteisöstä tai kirjakahveista – on keskustelu jossakin vaiheessa kääntynyt
kiitospäivään, tähän puolimystiseen amerikkalaiseen juhlaan jonka
ulkosuomalainen kohtaa muuttaessaan Yhdysvaltoihin. Noin pääsääntöisesti
amerikkalaiset juhlapyhät on helppoja, koska niitä juhlitaan myös Suomessa tai
ainakin ne avautuvat helposti myös suomalaiselle. On joulu, on pääsiäinen,
kesällä 4th of July – itsenäisyyspäivä ja syksyllä Halloween. Se miten täysillä
kahta viimeksi mainittua juhlitaan tulee varmasti monelle yllätyksenä, mutta
silti ne ovat juhlia joiden ymmärtäminen ja niihin osallistuminen on helppoa.
Mutta mikä
kumma on kiitospäivä? Entä kaikki ne perinneruuat joita kaupat pullistelevat? Muistan
elävästi meidän ensimmäiset kiitospäivät ja sen tunnelman kun oli vähän – eikä niin
vähääkään – ulkopuolinen tässä valtaisan huomion saavassa ruokajuhlassa, sillä
ruokajuhlahan kiitospäivä on, paljon enemmän kuin joulu. Kiitospäivän historiaan
voi tutustua Wikipediassa. Sitä vietetään marraskuun neljäntenä torstaina ja
kiitospäiväviikolla kouluissa ympäri maan järjestetään erilaisia tapahtumia.
Tänä vuonna meillä tokaluokkalaiset kokoontuvat yhteiselle monikulttuuriselle
aterialle ja neljäsluokka leipoo maissileipää.
Ruokajuhlana
kiitospäivä muistuttaa suomalaisia joulunpyhiä. Keittiöt täyttyvät tuoksuista
jo päiviä etukäteen juhlapyhää valmistellessa. On piiraita, laatikoita ja
leivonnaisia. Niitä amerikkalaisia perinneruokia. Appelsiinibataattilaatikkoa
vaahtokarkkikuorrutuksella, juustolla höystettyä perunamuusia, papulaatikkoa,
maissileipää ja karpalososetta. Juhlapöydän kruunaa kalkkuna ja jälkiruuaksi
mätetään erilaisia piiraita. Kaiken voi toki ostaa myös valmiina sillä kuten
Saarioinen suomessa, valmistavaa täällä jokaisen ruokakaupan deli kokonaisia
aterioita niille jotka jättävät kalkkunanpaiston mieluiten jollekin muulle. Se
bataattivuoka on musta aina ollut omituisuudessaan hyvin verrattavissa mummin
tekemään imellettyyn perunalaatikkoon, ruokalajiin joka muistutti enemmän paksua
kastiketta kuin perunasosetta.
Vei useamman vuoden
päästä mukaan kiitospäivän henkeen, mutta vuosien saatossa siitä on tullut mun
lempijuhlia ja siitä alkaa laskeutuminen jouluun. Osa meidän perheen perinnettä
on lahjoittaa kiitospäivänateria perheelle jolla ei ole siihen varaa. Se on
monen muunkin amerikkalaisperheen perinne.
Tänä vuonna tätä koordinoi meille koulun tokaluokkalaiset ja mulla on
ostoslista jääkaapin ovessa.
Torstaina meillä
laitetaan ruokaa. Aloitan aamusta lykkäämällä uuniin kurpitsat ja keittämällä
karpalohillon. Seuraavaksi uuniin menee piiraat, ne sellaiset Mummo-Ankan
taikinakuoriset persikka- ja omenapiiras ja avonainen kurpitsapiiras. Alkuruuaksi valmistuu villisienikeitto. Kalkkunan täytteen valmistaminen vie oman aikansa,
niitä tehdään kaksi, se joka mehevöittää ja maustaa linnun ja toinen joka on
tarkoitettu syötäväksi. Kuulun paistopussiryhmään, osa paistaa lintunsa ilman
valellen sitä voilla, toiset kypsentävät maapähkinäöljyssä keittimessä ja
kolmannet tunkevat pulun pussiin. Kun lintu on saatu uuniin täytteineen ja
pusseineen alkaa lisukkeiden teko. Tänä vuonna ajattelin kokeilla
riisisekoitusta kun ne perunamuusit jää aina syömättä. Toiseksi perinteistä
Yorkshiren vanukasta ja varmaan ne pakkopavut ja hunajaporkkanatkin on
laitettava.
Comments
Post a Comment