Myyty!

Paitsi että asuntokauppa jo ihan teknisenä lajina aivan toisenlainen otus kuin tuttu suomalainen kumppani, on myös markkina tuntematon. Silloin aikanaan kun me muutettiin tänne oli yksi syy olla ostamatta se ettei oikein tiedetty mistä ostais. Tiesin kyllä minkälainen asuntomarkkina Helsingissä vallitsi, olinhan asunut kaupungissa ikäni ja kun eteen tuli mahdollisuus ostaa sijoitusasunto Töölöstä tartuimme siihen. Tiesin että se olisi hyvä sijoitus.



Mutta uusi maa, ja uusi kaupunki yhdistettynä vieraaseen markkinaan. Mihin rahat kannattaa laittaa? Mikä on hyvä alue? Mistä ja mitä uskaltaa ja kannattaa ostaa? Niihin aikoihin verrattuna eletään vielä lisäksi aikaa kun tuntuu että miettiessä kaikki karkaa käsistä. Eletään aikaa jona ei ole mahdollista pohtia ja puntaroida vaan on pakko toimia nopeasti ja tietää mitä haluaa ja kuinka paljon.

Eikö oliskin metkaa jos asuntomarkkina olisi sellainen kuin se on monessa muussa osavaltiossa? Sellainen että kotikandidaatteja vois käydä katsomassa muutamaankin kertaan ja lopulta tarjota siitä parhaasta vaihtarista reilu hinta. Myyntiajat olis kuukausia nykyisten päivien sijaan ja ostajalla olis vaikutusvaltaa siihen miten ja koska asiat etenee. Sellainenkin aika on ollut, mutta nykyään kotikandidaattejakaan ei usein ole kovin montaa ja niistä muutamasta käydään kovaa kisaa.

Näin syksyllä asuntokaupassa hengähdetään. Mä lähden huomenna muutaman päivän lomalle ja kun lomallelähtöä valmistaessa meilailin yhteistyökumppaneille huomasin että aika moni muukin lomailee lokakuussa. Siinä kirjeenvaihdon aikana tuumattiin, että nyt on hyvä hetki.

Vuoden 2008 romahdus oli täällä vaatimaton moneen muuhun alueeseen verrattuna. Siitä myös toivuttiin nopeasti. 

Redmondin omakotitalojen hinnat ovat nousseet viimevuoden tammikuusta 18,6% tai keskimäärin $208.000, siis yli kaksisataatuhatta dollaria – keskimäärin. King Countyn alueella vastaava luku on 13,5% ja koko maan tasolla taas 5.9%. Jossakin vaiheessa tilanne varmasti – toivottavasti – tasoittuu ainakin hetkeksi, mutta tämän hetkisellä tiedolla näköpiirissä ei ole suurta romahdusta ainakaan niin kauan kun King Countyn alueelle muuttaa toista tuhatta ihmistä viikossa ja työmarkkina pysyy yhtä laajapohjaisena kuin tällä hetkellä. Onhan King County paitsi teknologiayritysten niin myös Starbucksin, Boeingin, Expedian ja Costcon koti. Alueen kolme suurinta työllistäjää ovat Boeing, Microsoft ja University of Washington. Alueen työttömyys on alhainen, huhtikuussa 2017 vain 2.8%.

King County Fortune 500 companies


King County on 2016 väestölaskennan mukaan Yhdysvaltain 13:sta suurin piirikunta ja sen alueella oli silloisen laskennan mukaan 2.15 miljoonaa asukasta. Vuonna 2016 aluelle:
  • muutti 15.500 ihmistä toisesta maasta
  • 8.511 toisesta osavaltiosta
  • syntyi 25.905 uutta asukasta

Alueen muuttovoitto oli 36.000 asukasta, neljänneksi eniten koko maassa.


Asuntojen hinnat jatkanevat nousuaan. Hintakehitys toivottavasti loivenee jonkin verran, mutta tuskin pysähtyy kokonaan. Moni miettii uskaltaako hypätä junan kyytiin ja ostaa talon. Näillä näkymin tänään on parempi kuin ensi vuonna ja viime vuonna olisi ollut parempi kuin nyt. Tyypillisesti suurin hinnannousu tapahtuu keväisin huhtikuusta kesäkuuhun. Vahva talous ja kasvava yritysmarkkina saattavat tehdä kodin ostamisesta haasteellisempaa, mutta ovat toisaalta omiaan turvaamaan investoinnin arvoa. Meidän aluetta verrataan usein San Francisco Bayn alueeseen sillä erotuksella että täällä hintataso kasvaa nopeutetulla syklillä noin 20-vuotta San Franciscon perässä. Osaavan välittäjän avulla haaveista voi kuitenkin tulla totta ilman kohtuutonta stressiä ja lehtien sivuilla kuvailtua kuukausien tai jopa vuosien etsintää.

Muistutankin vielä kertaalleen osallistumaan lokakuun 26. asunnon ostajan iltaan Redmondin kirjastolla. Mukana puhumassa itseni lisäksi myös muita alan ammattilaisia. 


Comments

Popular posts from this blog

Ennen Kiitospäivää

syksy tulee, oletko valmis?

Kiitos osallistujille!