syksy tulee, oletko valmis?



Lokakuun alkaessa on väistämättä syksy. Lyhenevät päivät saavat ruskan täyteen kukoistukseen ja sadetakki on pakko kaivaa vastahakoisesti kaapinperältä. Vaikka lämpöä vielä päivisin riittääkin ja elohopea viisti vielä viime viikolla kolmeakymmentä astetta, ovat yöt ja niiden myötä myös aamut viileitä. Elämme siis vaarallista aikaa lasten takkien suhteen, ne kun hukkuvat välitunnin aikana jonnekin koulunpihalle.

Syksyn myötä saapuvat sateet ja kosteus, mutta miten täällä meillä valmistellaan koti talveen? Me juteltiin tästä taannoin töissä ja kollega kertoi jutun perheestä joka oli ostanut talon keväällä, elänyt siinä kesän ja syksyn tullen soittivat välittäjälle kysyäkseen miksi kaikki pihan lehtipuut kuolivat. Välittäjä kysyi muutaman lisäkysymyksen jonka jälkeen selitti asiakkaalle että tässä ilmastossa useimmat lehtipuut pudottavat lehtensä syksyllä. Puut eivät kuole ja lehdet kasvavat keväällä takaisin. Asiakkaan seuraava kysymys oli kenen tehtävä on kerätä lehdet pihalta. Moni asia joka tuntuu itsestäänselvältä, ei välttämättä ole ihan niin selvää vasta alueelle muuttaneelle.

Ennen syksyä kannattaa katto tarkistaa mahdollisten vuotojen välttämiseksi. Lisäksi räystäskourut on syytä tyhjentää lehdistä mikäli sitä ei ole jo keväällä tehty. Sammaleinen, vanhojen lehtien ja neulasten peittämä katto, ja räystäskourut kun on oiva paikka kosteuden muhia.

Siinä missä suomalainen koti rakennetaan ilmaston takia tiiviiksi, rakennetaan se meillä yhtälailla väljäksi. Syynä ilmasto. Täällä ei ole tarvetta pitää lämpöä sisällä samaan tapaan ja toisaalta talon kannalta on elintärkeää että se hengittää ja kosteus pääsee haihtumaan. Toinen syy väljyyteen löytyy maanjäristyksistä, väljyys kun antaa rakenteille tilaa elää ja vähentää tuhoja. Älä siis tiivistä liikaa vaan laita mieluummin villasukat jalkaan.

Nurmikko sammaloituu kostean talven aikana ja moni puutarhuri suositteleekin ilmaaman nurmen myös syksyllä. Ensimmäinen uusintakylvö kannattaa myös tehdä talvea vasten sillä täällä nurmi ei kuole talven aikana, sen kasvu vain hidastuu. Ruohonleikkurin voikin siis pian laittaa talviteloille. Muistathan myös sulkea kastelujärjestelmän ja tyhjentää sillä luonto ottaa kastelusta pian kopin ja hoitaa sen sun puolesta. Pikkupakkanen on myös omiaan halkomaan niitä nurmenalla kulkevia putkia.

Etenkin vanhemmissa taloissa ulkovesihanat kannattaa sulkea ja eristää styrokshupuin. Niitä saa jokaisesta rautakaupasta ja niitten kiinnittäminen hanaan on superhelppoa. Putkia ei täällä eristetä ihan samaan tapaan kuin Suomessa ja kipakamman yöpakkasen sattuessa vesi jäätyy putkistoon mahdollisesti kallein seurauksin.

Jos talossa on puutakka kannattaa myös savupiippu nuohota tai vähintäänkin tarkistaa. Niin linnut kuin ampiaiset kun pesivät mielellään savupiipuissa. Takan pellit muuten avataan useimmiten takan sisältä löytyvällä vivulla.

Koska lämmityslaite on huollettu viimeksi? Siis se harmaa pömpeli joka löytyy yleensä autotallista, mutta onpa niitä nähty niin kellarissa kuin vintilläkin. Entä suodatin? Suodatin pitäisi vaihtaa ainakin kerran vuodessa ja mitä siihen huoltoon tulee, niin kun ensimäisenä pakkasaamuna talossa on viisi astetta lämmintä saattaa tunnelma olla viileähkö muutenkin kun lämpötilan osalta, etenkin kun huoltofirmoilla tuppaa olemaan kiirettä niinä aamuina. Parempi siis vara kuin vahinko. Sähkölämmitteisessä talossa kannattaa patterit imuroida ennen lämmityksen päälle kääntämistä.

Ilmojen kylmetessä muutkin kuin ihmiset pyrkivät sisätiloihin ja todennäköisyys sille että saat lemmikiksi hiiriä kasvaa. Myös hämähäkkejä näkyy syksyisin enemmän sisätiloissa. Ulkokissat ja koirat tarvitsevat lääkityksen kirppuja vastaan etenkin tähän aikaan vuodesta sillä myös kirput viihtyvät sisätiloissa paremmin kuin ulkona. On hyvä muista että kirput saattavat olla immuuneja niille ruoka- ja lemmikkieläinkaupoissa myytäville kirpputipoille ja pannoille. Kirppusavotta muistuttaa paljon täisavottaa sillä erotuksella että kirput hyppivät. Kirput levittävät myös sairauksia toisin kuin täit.

Ennen ensimmäistä syysmyrskyä kannattaa pihan puita katsoa vähän ”sillä silmällä”. Kuivat ja lahot oksat lentelevät tuulessa ja ovat kohtuullisen epätervetulleita vieraita niin omassa kuin naapurinkin olohuoneessa, puhumattakaan kokonaisesta puusta, ja myrskyistä puheenollen, vuoden 2006 Hannukah myrsky vei sähköt päiviksi miljoonilta ihmisiltä. Allekirjoittanut ehti nukkumaan kaasutakan edessä kynttilänvalossa viikon ja töihin lähtö aamulla meni pimeässä kylpyhuoneessa loppupäivinä jo ihan rutiinilla. Sen jälkeen on meidän taloudesta löytynyt aggregaatti joka takaa kotiin valoa ja lämpöä. Ruuan voi tehdä pihalla kaasugrillissäkin.


Vielä ehtii valmistautua!

Photo: Mike Urban, Seattle Post-Intelligencer

Comments

Popular posts from this blog

Ennen Kiitospäivää

mitä haluaisit tietää?