nytpä tahdon olla ma pienen mökin laittaja

Alueen asuntomarkkina käy kuumimmillaan keväällä. Kesäkuussa kauppa hiljenee vähitellen ottaakseen pohjakosketuksen elokuussa. Syyskuussa palataan koulujen alkamisen myötä asiaan ja markkina aktivoituu huipentuakseen uudestaan maalis-huhtikuussa. Samaa kaavaa seurataan vuodesta toiseen, uudestaan, ja uudestaan ja uudestaan. Hetkellisiä pienempiä huippuja ja notkahduksia näkyy matkan varrella, mutta laajemmassa mittakaavassa tämä toistuu vuosittain.



Tarjouskilpailuissa näppinsä riittävän monta kertaa polttaneelle, turhautuneelle ja kyllästyneelle ostajalle kesä on otollista aikaa. Toki tarjollakin on vähemmän, mutta todennäköisyys sille että kisaa kahden tai kolmen kanssa sen sijaan että vastassa olisi kymmenen muuta ostajaa on myös todennäköistä. Alennusmyyntiä on kuitenkin turhaa odottaa.

Hintakehitys on hyvinkin alueellista, mutta nyrkkisääntönä on viimeiset vuodet pidetty sitä että talon arvo nousee noin prosentin kuukaudessa. On alueita joissa näin ei käy ja sitten taas niitä joissa kasvua mitataan yhden prosentin sijasta kahdessa, kolmessa tai jopa viidessä. Karkeasti voidaan todeta, että mitä halutumpi hintaluokka sitä kovempaa on nousu ja vastaavasti, että kalliimmissa taloissa niin hintakehitys kuin myyntiaikakin on toisenlainen.

Omassa naapurustossa myytiin taannoin talo. Joo, meillä liikehdintä on aika vähäistä, joten alueen kaupat tämän vuoden puolella voidaan laskea sormin, ei ihan yhden mutta kahden käden kuitenkin. Ottaen huomioon että alueella on liki 700 taloa, se on aika vähän. No, siis se naapurin myymä talo. Se tuli myyntiin alkukesästä, myytiin viikossa ja lopullinen myyntihinta oli reilut satatonnia pyynnin päälle. Puhutaan talosta jonka pyyntihinta oli ihan reilusti toista miljoonaa, joka ei ollut mitenkään erityinen verrattaessa alueen muihin taloihin. Myyjä oli pettynyt koska tarjouksia oli vain viisi. Miksi nämä talot eivät seuraa sitä yli miljoonan taalan taloille ominaista normia, hillitympää hintakehitystä ja pidempää myyntiaikaa? On alueita paljon lähempänä Microsoftia. Hyviä ja kivoja alueita, isoja tontteja, kauniita pihoja. Siis miksi? Koska koulu. Se ei ole koulupiirin paras koulu, mutta yksi parhaista ja tällä hetkellä jokainen kynnelle kykenevä tuntuu haluavan tähän naapurustoon ja siihen kouluun. Tarjonnan vähäisyys luo hypetystä ja on omiaan ajamaan hintaa ylös tarjouskilpailun avulla.



Myös alueen pikkutaloihin on jonoa. Useamman kerran kuukaudessa löydän postilaatikosta välittäjän lähettämän  postikortin tai kirjeen. Sellaisen jossa kerrotaan että kyseisellä välittäjällä on asiakas joka haluaa ostaa juuri mun talon. Lähetän niitä itsekin, sillä mullakin on asiakas joka haluaa muuttaa näihin pienempiin taloihin, niihin joiden hintataso on vielä kohtuullinen ja saavutettavissa. Mikä sitten on pieni talo? Suomalaisen korvissa kuulostaa kummalliselta puhu pikkutalosta parin sadan neliön omakotitalon kohdalla, mutta käytännössä kaikki alle sen 2000 neliöjalan eli alle 185 neliömetrin, on pientä, onhan naapurissa aina ne 400 neliöiset talot.

Omaa taloa etsiessä on hyvä budjetoida tarjouskilpailun varalle. Alle miljoonan taalan taloissa tuntuu tällä hetkellä olevan vallalla trendi jossa myyjä pelaa upporikasta ja rutiköyhää. Talo hinnoitellaan myyntiin sillä ajatuksella että saadaan aikaan tarjouskilpailu ja hintaa puskettua ylös sen avulla. 500 tonnin talo, myydään 700 tuhanteen ja niin edelleen. Tässä on tietysti aina olemassa se riski, ettei kisaa synnykään ja myyjä joutuu myymään talonsa 500 tonnilla kun on haaveillut 650 tuhannesta. Toisaalta seurasin vasta rivariasunnon myyntiä. Talo oli viimeksi myyty huhtikuussa ja tuli uudestaan myyntiin elokuun alussa. Hintaeroa toukokuun kauppahintaan tuli $45.000. Lopullista uutta myyntihintaa en vielä tiedä, mutta asunto myyntiin kolmessa päivässä.

Löytyykö täältä lainkaan aluetta jossa hinnat olisivat laskeneet viimeisen 12 kuukauden aikana? Löytyy. Yksi. Black Diamondin mediaanihinta on nyt kokonaisen prosentin alempi. Bellevuen keskimääräinen hintakehitys on +18%, Redmondin +18%, Issaquahin +17% ja Sammamishin +13%. Niin, ja ne condothat on oma tarinansa monestakin syystä. 






Comments

Popular posts from this blog

Ennen Kiitospäivää

syksy tulee, oletko valmis?

Kiitos osallistujille!